Onze sambaband maakt gebruik van verschillende instrumenten. Deze instrumenten zijn specifiek Braziliaans. Omdat de mensen in Brazilië in de regel niet voldoende middelen hebben om instrumenten te laten maken, worden de instrumenten gemaakt van dingen die anderen weggooien. Hierdoor ontstaan de meest bijzonder klinkende instrumenten. Door op de afbeeling van het instrument te klikken kunt u het geluid van het instrument horen.

Repinique

Repinique De repinique is de hoofdtrommel van de Braziliaanse Samba. De tenor trom van de sambaband met strak gespannen vel. Vult het surdo ritme aan. Fungeert ook als "lead drum" van de band (vraag en antwoord). Wordt ook gebruikt als solo instrument en wordt bespeeld met een of twee stokken. Slagen bestaan voornamelijk uit rimshots (slagen op vel en rand tegelijkertijd).

Caixa

Caixa De caixa of snaertrommel dankt zijn naam aan de metalen snaren die over een vel gespannen zijn en meetrillen. Het woord caixa betekent "snare drum" in het Portugees, en wordt bespeeld met 2 drumstokken. Soms zitten de snaren bovenop, meestal onder. Op dit instrument worden vooral rim-shots en drukroffels gespeeld.

Tamborim

Tamborim Een trom van ongeveer 20 cm doorsnede met slechts een vel (vergelijkbaar met een tamboerijn zonder bellen). De tamborim wordt met slechts een stok bespeeld. Verschillende slagtechnieken creëren verschillende geluiden (o.a. variëren van velspanning met vingers en raken van het vel op verschillende plekken met de stok). De Tamborim is de "zangeres" van de Samba, zij spelen de melodie van het ritme en zorgen voor het volume van de band door hun specifieke doordringende geluid.

Cowbell

Cowbell De cowbell is een kleine, rechte metaalklok die gewoonlijk wordt bespeeld door het instrument met een houten stok te slaan. Het geluid is een korte, doordringende, constante toon, de Klokken worden in berggebieden rond de halzen van vee werden gehangen zodat die gemakkelijk kunnen worden teruggevonden.

Agogo

Agogo De agogo zijn eigenlijk 2 of 3 verschillende cow-bells (koe-bellen) met elkaar verbonden door een gebogen metalen staaf. Hierdoor kan een melodisch ritme worden gespeeld. Door de twee bellen tegen elkaar te drukken kan een echo-achtig geluid worden gemaakt als opvulling tussen het gespeelde patroon.

Ganza

Ganza De Ganza of Shaker, deze met kiezel, rijst, spijkers of ander materiaal gevulde gesloten cilinders vind je over de hele wereld terug. En komen in verschillende formaten en vormen voor. Dit instrument versterkt de "groove" (gevoel/ritme/puls) door patronen van zestienden noten. Er bestaan ook shakers die bestaan uit een vierkant raamwerk van tamboerijnbelletjes. Timba

Timba

Timba De Timba was tot kort een vrij onbekend lid van de Braziliaanse slagwerk-familie, dat met de handen op het vel wordt gespeeld. Deze 'tantan'-familie werd in Brazilië door ontwikkeld in de jaren '70 voor gebruik in 'Pagode', een dichte verwant van Samba, maar niet zo luid. Deze muziek speelde vaak in huishoudens en andere binnensituaties.

Apito

Apito De Apito, Fluitje met een of meerdere toonhoogtes. Gebruikt door "leader" om "bateria" aanwijzingen te geven, of als aanvulling van het ritme.

Chocalho

Chocalho De Chocalho, De Chocalho de Platinela {shaker} bestaat uit een vierkant raamwerk met tamboerijnbelletjes en ook bedoeld als opvulling van de maat. Chocalho's ondersteunen de Caixa's en Taróis in het ritme. De sambascholen wenden meestal de Chocalho's aan die jingles (ronde metalen, half gebogen, metalen plaatjes), bevatten.

Surdo Contrador

Surdo Contrador De Surdo verzorgt de hartslag van de band. Het is een grote ronde basdrum die bespeeld wordt met een of twee stokken. Onze band heeft 3 soorten surdo's: Surdo "reposta":de grootste, Surdo "marcador": de middelste en Surdo "contrador": de kleinste en meest actieve surdo.
Surdo betekent letterlijk "doof" van de "dove mens" in het Braziliaanse Portugees, wegens de reusachtige geluidsgolf die het instrument kan produceren. Surdo komt uit de 'Atabaque' familie van trommels die hun oorsprong in Afrika hebben.De kleinste en meest actieve surdo.

Surdo Marcador

Surdo Marcador De middelste Surdo

Surdo Reposta

Surdo Reposta De grootste Surdo

Vind ons ook op...

Facebook   Youtube kanaal   Twitter   Contact opnemen via email

Uit het album...


Willekeurig lid